Saturday, March 31, 2012

the backup plan

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα backup ("αντιγράφων ασφαλείας" ελληνιστί). Είναι κάτι σαν τα λιγκουίνι με σκόδρο και βασιλικό που αγόρασα σε ένα παντοπωλείο στις Βρυξέλλες. Αν και στην Κύπρο βρίσκονται παντού οι "24 ώρες /7 ημέρες" φούρνοι (λέγε με παντοπωλείο), τα λιγκουίνι υπάρχουν σε περίπτωση που κάτι τρομακτικό συμβεί: να μείνω από υλικά μαγειρέματος στο ψυγείο, Κυριακή, "να 'ρχεται μπόρα δυνατή να μη μπορεί αποσκιάσεις, να βρέχει να κουφοβροντά, να ρίχνει κουκοσάλι, μπόρα να ξημερωθεί και να ξαναβραδιάσει και ξεπαπούτσωτη να 'ρθεις στην εδική μου αγκάλη". Φυσικά, υπάρχει επιπλέον μια ιταλική σάλτσα μελιτζάνας στο ψυγείο που περιμένει να τα σκεπάσει. Όλο αυτό το backup φαγητό μέχρι τον τρίτο μήνα του 2013. Αν τα μαγειρέψω αργότερα, υπάρχει καλή πιθανότητα να τα γευτώ από "δεύτερο χέρι". Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι, επίσης, κάτι σαν την εκτύπωση των καρτών επιβίβασης στα ταξίδια παρά την αποθηκευμένη ηλεκτρονική εικόνα με διδιάστατο γραμμωτό κωδικό στο "έξυπνο" κινητό μου. Αυτό γιατί πολλές φορές το "έξυπνο" κινητό μου παθαίνει μίνι Αλτσχάιμερς και μπερδεύεται με τις πολλές χώρες. Είναι, πάλι, κάτι σαν το "στέλνω αίτηση συμμετοχής σε δύο συνέδρια ταυτόχρονα", μήπως και ξεμείνω χωρίς ταξίδι ανοιξιάτικα, ενώ καταλήγω να κλείνω δέκα πτήσεις απ' Ανατολή σε Δύση τη μια μετά την άλλη. Δίοτι όπως δεν μπορώ να αφήσω ένα βιβλίο, όσο κακό ή βαρετό αποδειχτεί εκ των υστέρων, έτσι δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα ταξίδι, όσο κουραστικό και να είναι. "Σε ποιό ημισφαίριο σε πετυχαίνω σήμερα;".
Είναι το "plan B" σε μια καταστροφή. Συνήθως, οι περισσότεροι μαθαίνουν την έννοια των αντιγράφων ασφαλείας μετά που θα χάσουν τα ηλεκτρονικά τους υπάρχοντα. Εγώ έχω χάσει δύο εξωτερικούς σκληρούς δίσκους από μηχανική βλάβη παλιότερα, έναν εσωτερικό από x-rays πρόσφατα και μια συλλογή από 60 DVDs δεδομένων στον πηγαιμό προς το αεροδρόμιο 4 τα χαράματα. Ευτυχώς, υπήρχαν αντίγραφα ασφαλείας σε όλες τις περιπτώσεις, παρόλο τον πανικό του ποιός τα βρήκε, τι τα κάνει, "εδώ οι καλές φωτογραφίες από Νέο Δελχί έχω, από Ρώμη έχω, από Άμστερνταμ έχω, εδώ κάτι εξωτικά μόρ(ι)α να λικνίζονται βάσει των εξισώσεων του Νεύτωνα έχω, 5 ευρώ το DVD, πάρε, πάρε".
Έτσι που λέτε, προσέχουμε για να έχουμε. Νομίζω πως τα "αντίγραφα ασφαλείας" θα πρέπει να εφαρμόζονται και στην πολιτική. Γιατί να μην ψηφίζουμε για κυβέρνηση Α και backup κυβέρνηση Β άλλης σύνθεσης; Χαλάει η μία; "This file is invalid or corrupt". Αμέσως, χωρίς πανικό, να αντικαθίσταται εξ ολοκλήρου από το "αντίγραφο ασφαλείας". Τόσο απλά. Θα μου πείτε εδώ δεν μπορεί να βρεθεί μια κυβέρνηση της προκοπής, θα βρεθεί δεύτερη backup; Δεν πειράζει. Το αίσθημα του φόβου και μόνο της "καθαίρεσης" από τη δεύτερη μέρα διακυβέρνησης θα κάνει τη διαφορά... διότι όπως τα ηλεκτρονικά αρχεία μπορεί να χαλάσουν από την πρώτη μέρα αποθήκευσης, έτσι και οι κυβερνήσεις από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης ή οι δημόσιοι υπάλληλοι από την πρώτη μέρα μονιμοποίησης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια συνέντευξη σε τοπικό (κρητικό τηλεοπτικό) κανάλι νέας κοπέλας που με τη βοήθεια των Φροντιστηρίων ΚΑΨΕ-ΜΕ (στο ελληνικό μέλλον) πέτυχε μια θέση στο ελληνικό δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) . "Τώρα πια, διακοπές, χαλάρωση για πάντα με ασφάλεια", είπε και ελάλησεν σαν αλέκτωρ τρις, αλλά δεν την αρνήθηκε κανείς (τη θέση).

No comments:

Post a Comment