Wednesday, August 17, 2011

το αεροπλάνο χάλασε, το αεροπλάνο πέφτει...

Λένε πως "getting there is half the fun" ενός ταξιδιού, αλλά έχω μια ερώτηση. Αν φτάσεις μέχρι τα μισά και σε γυρίσουν πίσω; Τι χαρά είναι; Το ένα τέταρτο; Γιατί εμένα σαν 'zero fun' μου φάνηκε! Μόντρεαλ, Καναδάς, transit από Βανκούβερ. Η ώρα 6 το απόγευμα και εμείς μέσα στο αεροσκάφος (767), έτοιμοι για την αναχώρηση προς Αθήνα. Περιμένουμε, περιμένουμε. Τίποτα. 'Πρόβλημα στον υπολογιστή του αεροσκάφους, Θα περιμένουμε να τον αντικαταστήσουμε με κάποιον από άλλο αεροσκάφος', η ανακοίνωση του Κυβερνήτη. Κάτι μου θύμισε αυτό από Air Crash Investigations, αλλά είπα να μην το σκεφτώ περισσότερο και να απολαύσω το τζάμπα ποτήρι νερό που μου προσέφεραν (από τα λίγα τζάμπα στις πτήσεις της Air Canada). Στη συνέχεια μου ήρθε στο μυαλό μια σκηνή από το IT Crowd (What kind of Operating System does it use? Windows Vista. We are going to die! http://www.youtube.com/watch?v=H_KrSMdxqf0). Μετά από δυόμιση ώρες 'Ο υπολογιστής αντικαταστάσθηκε, έγιναν όλα τα tests, είμαστε έτοιμοι για την αναχώρηση'. Ωραία, σκέφτομαι. Θα φτάσουμε Αθήνα σε δέκα ώρες. Αμ δε!
Απογειωνόμαστε, νυχτώνει, μας σερβίρουν δείπνο, μαζεύουν τα υπολείμματα, μας προσφέρουν καφέ και αναψυκτικά. 'Hi Folks, from the cockpit, this is the captain. I am afraid I have bad news'. Το λες τώρα αυτό πάνω από τον Ατλαντικό σε 300 άτομα; Ε δεν το λες. Συνεχίζει 'The faulty part replaced previously on the aircraft did not fix the problem, computer is still malfunctioning. We cannot make it through the Atlantic due to safety reasons. We have to land in Toronto'. Ε ωραία, πες το πιο κομψά. Άρχισε πιο κομψά. 'Hi Folks, from the cockpit, this is the captain. I am sure many of you haven't enjoyed the nightlife in Toronto, especially on a Saturday night of full moon, like this. Air Canada is pleased to offer you a complementary one night's stay in Toronto. We are returning back to Canada and landing in Toronto. Please enjoy the flight back'. Ε μα ναι! Τώρα καλύτερα. Μη μας μπλέκεις με faulty parts. Προσγείωση, αναζήτηση αποσκευών, κουπόνια για ξενοδοχείο, 17C$ κουπόνι για πρωινό και 2 ώρες στο τηλέφωνο για να αλλάξω το connecting flight από Αθήνα. Βλέπετε δεν ήταν ενιαίο το εισιτήρο, οπότε η Air Canada είχε την υποχρέωση να με πάει μέχρι Αθήνα και μόνο. Δεν την ενδιέφεραν τα υπόλοιπα connections από Αθήνα, εκτός και αν ήταν στο ίδιο εισιτήριο που εκδόθηκε από αυτήν. Είδαμε και τα προάστια του Τορόντο, είδαμε και το full moon. Τι άλλο; Γίναμε και φίλοι με αρκετούς από τους συνεπιβάτες. Ένα περιστατικό και τσουπ γνωρίζεις άτομα που φυσιολογικά δεν θα γνώριζες σε μια πτήση 10 ωρών.
Το επόμενο μεσημέρι είμαστε στο ίδιο αεροσκάφος, καθώς στην Air Canada δεν περισσεύει αεροπλάνο ούτε για ανταλλακτικά που λέει ο λόγος. Ευτυχώς φεύγουμε στην ώρα μας, περνάμε πάνω από τα παγόβουνα της Γροιλανδίας, τις βόρειες ακτές τις Σκοτίας και τσουπ στην κεντρική Ευρώπη και επιτέλους την Αθήνα μετά από 10 ώρες. Τρέξιμο για την επόμενη πτήση σε 30 λεπτά. Δυστυχώς οι βαλίτσες δεν έχουν πόδια, οπότε και έχασαν την πτήση. Μετά από 41 ώρες ταξιδιού επιτέλους σπίτι. Οι βαλίτσες είπαν να επεκτείνουν κατά 6 ώρες το ταξίδι τους, οπότε και έφτασαν αργότερα, ευτυχώς την ίδια ημέρα.
Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί στο site http://www.planecrashinfo.com/cause.htm, αναφορικά με τα αεροπορικά ατυχήματα, συγκλίνουν στο ότι πετώντας με αεροπλάνο υπάρχει μέσος όρος πιθανότητας να λάβεις μέρος σε ένα δυστύχημα (Odds of being involved in a fatal accident): (1/9200200+1/843744)=1/772863. Δηλαδή 1 στις 772863 πτήσεις. Αυτό το ποσοστό είναι αρκετά μικρό και ασφαλές. Ωστόσο, αν έχεις ήδη πετάξει 772863 φορές, στην επόμενη πτήση οι πιθανότητες μένουν οι ίδιες; Εγώ πάντως Βανκούβερ ξαναπάω against all odds!

2 comments:

  1. φιλε μου ημουν στην ιδια πτηση... με τους μαλακες... μου κατεστρεψαν οτι ταξιδι ηθελα να κανω στην ζωη μου...

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα. Συγνώμη για το καθυστερημένο της απάντησης, αλλά μόλις είδα το σχόλιό σου. Για την Air Canada λες; Ή τους Καναδούς;

    ReplyDelete