Tuesday, August 9, 2011

(Βαν)Κουβέρτες δεν έχετε;



Τι είναι αυτό το χάλι με τις Αμερικάνικες αεροπορικές εταιρίες; Τέτοιος ξεπεσμός πια; Άντε να καταπιώ το "chicken or pasta" της Delta που το ζήλεψε και η Air Canada και το 'χει τώρα κι αυτή 'ψωμοτύρι'. Μα η αλήθεια είναι πιο πολύ θα χορταίναμε με το ψωμοτύρι, παρά με το "chicken or pasta". Σε κάθε πτήση το ίδιο φαγητό; Μα δεν βαρέθηκαν πια οι αεροσυνοδοί να λένε "chicken or pasta"; Η δε ποσότητα... για να χορτάσει ένα άτομο θέλει από 2 chicken  και από 3 pasta μερίδες. Τα κατάπιαμε μια μπουκιά λοιπόν στην Delta τον Φλεβάρη, να 'σου άλλη μια μπουκιά και στην Air Canada. Καλέ κυρία τα ίδια θα λέμε; "Πεινάω!!!!'. Τον Ατλαντικό περνάμε, δεν πάμε βόλτα με τ' αμάξι στο τετράγωνο, πρέπει να διατηρήσω τα 80 kg μου. Μετά από λίγο ήρθε και το χειρότερο. Πείνα και κρύο. Κρύο και πείνα. Να θες να φας να ζεσταθείς, τίποτα! Να θες να σκεπαστείς... τι να σκεπαστείς; Το σεμέν για κουβέρτα; Τι να σου κάνει; 11 ώρες σχεδόν πτήση Αθήνα-Τορόντο να πεινάω και να κρυώνω! Κρύο λες και στην Air Canada οι πιλότοι έχουν normal operational temperature κάτω από τους 15 oC. Αφού προς το τέλος που μας σέρβιραν και παγωτό, το είχαν επί μια ώρα εκτός ψυγείου, στα trolleys, και δεν είχε καν αρχίσει να ιδρώνει όταν μας το έδωσαν.
Επί μια ώρα το έβλεπα στα trolleys, όλο και το πλησίαζα να αρπάξω 2-3 κουτιά μπας και κόψω την πείνα, αλλά ντράπηκα να κάνω την κίνηση. Τέλος πάντων. Όποιος ντρέπεται κακά περνάει. Αυτό ξέρω εγώ. Διότι εντάξει, οκ να πεινάς, πες κρατάς από το σπίτι το κάτι τις σου, ένα ταπεράκι με κεφτέδες βρε παιδί μου για να ζηλεύει ο διπλανός, αλλά με το κρύο τι κάνεις; Να προβλέψεις τις πολικές συνθήκες και να κουβαλάς καλοκαιριάτικα χοντρό μπουφάν; Πώς είναι στην Air Arabia που το 'χουν το Air Conditioning System στους 38 oC και αρχίζεις και βγάζεις το σακάκι, βγάζεις το πουκάμισο, βγάζεις το φανελάκι, βγάζεις το παντελόνι, σε βγάζουν έξω; Ε καμία σχέση όμως! Εδώ αρχίζεις και βάζεις. Αφού όλοι ήμασταν με δυο μπλούζες, τρεις ζακέτες, μπουφάν, γάντια, σκούφους, ό,τι είχε φέρει ο καθένας.
Το κερασάκι στην τούρτα; Στην εσωτερική πτήση Τορόντο-Βανκούβερ των 5 ωρών πληρώσαμε και το φαγητό! Low Cost εταιρία η Air Canada στα 1450 ευρώ η πτήση; Δε νομίζω! Low Temperature μπορεί, Low Cost δεν το λες για να πληρώνεις και το φαγητό. Τέλος πάντων. Ευτυχώς ήταν ζεστό, το αφήσαμε στα τραπεζάκια μπροστά να αχνίζει και βάλαμε από πάνω τα χέρια, τα τρίβαμε, για να ζεσταθούν. Μην πάθουμε και κανένα κρυοπάγημα και τρέχουμε!
Τώρα ελπίζουμε μόνο σε κακοκαιρία στο Μόντρεαλ, στην πτήση της επιστροφής από Βανκούβερ, να μας βάλουν σε καμιά Lufthansa για Φρανκφούρτη, μπας και ζεσταθεί το κωλ... κοκκαλάκι μας, φάμε και τίποτα. Το μόνο που μπορούσα να κάνω για να ζεσταθώ ήταν να σηκώνομαι και να τρέχω πάνω κάτω στο διάδρομο. Την πρώτη φορά σκέφτηκα "πολλά  e-readers". Στο δεύτερο κύκλο, διαπίστωσα "μα κανένα χάρτινο βιβλίο; Λάθος κάνω". Ξανατρέχω πάνω κάτω. Μόνο e-readers! Το 30% των επιβατών. Μα βέβαια, λογικό μου φαίνεται. Αν δεν βάλεις φωτιά στο χάρτινο βιβλίο δεν θα σε ζεστάνει, αφήστε που γυρίζοντας τις σελίδες κάνεις και ρεύμα (α πα πα!), ενώ ο e-reader έχει επεξεργαστή, ζεσταίνεται, ζεσταίνει κι εσένα. Αφού ένας επιβάτης γύριζε τόσο γρήγορα τα ηλεκτρονικά φύλλα για να υπερθερμανθεί ο e-reader του μπας και γλιτώσει κανένα κρυοπάγημα. Έβγαλα και το δικό μου. Αμάν αυτό το βιβλίο του Coelho. Τον ατελείωτο έχει. The Winner Stands Alone και καλά κάνει τέτοιος βαρετός που είναι. Αρχίζω να το βαριέμαι, αλλά έχω κι αυτό που δεν μπορώ να αφήσω βιβλίο στη μέση όσο χάλια και να είναι... τουλάχιστο να ζεσταθώ, αν δεν ψυχαγωγηθώ. Γυρίζω κι εγώ τις ηλεκτρονικές σελίδες γρήγορα, μπας και ζεσταθεί ο επεξεργαστής. Χμμ... κάτι γίνεται...
Να την και την άλλη με τα νερά. No Ice, please. Μας δουλεύουν; Ice χειμωνιάτικα; Αύγουστο μήνα; Παγάκια φτύνουμε ήδη, δεν χρειάζεται κι άλλος πάγος.
Πάντως τι σου είναι η ηλεκτρονική εποχή, να επιστρέψω στους e-readers. Μόλις έγινε η επανάσταση με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, άρχισαν να βγαίνουν εκτός δουλειάς μουσικές βιομηχανίες, ταξιδιωτικοί πράκτορες (ποιός τους χρησιμοποιεί πια για να κλείσει εισιτήρια;), υπάλληλοι στα check-in σημεία των αεροδρομίων (σε δευτερόλεπτα επιλέγεις τη θέση σου και τυπώνεις την κάρτα επιβίβασή σου), σε λίγο τα βιβλιοπωλεία, τραπεζικοί υπάλληλοι (e-banking rules), πωλητές (e-shop rules), εφημεριδοπώλες (e-news/ e-reader rules), τι ακολουθεί; Τα πάντα αντικαθίστανται από το ένα (1) και το μηδέν (0). Μια φορά και ένα καιρό ήταν ο άνθρωπος, τώρα τα ψηφία.
Έτσι κάνει και ψηφιόκρυο, που λέτε, στην Air Canada 10 το πολύ (σε oC). Βγαίνουμε από το αεροπλάνο. Μια ζέστη, σα να ήμουν στην έρημο. Άρχισα να βράζω. Κοιτάζω το θερμόμετρο σε ένα τοίχο του αεροδρομίου. 20 oC. Καύσωνας μου φάνηκε. Τι σου είναι το ανθρώπινο σώμα και η βιοχημεία του. Όλα σχετικά. Υπό άλλες συνθήκες θα κρύωνα. Αν το αίμα τρέχει στις φλέβες για να σε ζεστάνει (υπεραιμία) στους 10 oC, ενώ απότομα αλλάξεις θερμοκρασία στο περιβάλλον +10 oC, το ίδιο αίμα θα το αισθανθείς καυτό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεσαι! Κλασικό παράδειγμα που μετά το χιονοπόλεμο, 'καίνε' τα χέρια μας.
Βγαίνοντας, λοιπόν, ένιωσα μια απίστευτη ζέστη. Αφού είχα αρχίσει να ιδρώνω. Όντως, στις ειδήσεις λένε για καύσωνα που θα χτυπήσει το Βανκούβερ τις επόμενες μέρες. "Οι θερμοκρασίες ρεκόρ των 25 oC. Παρακαλείστε να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε τον ήλιο. Κίνδυνος θερμοπληξίας". Η θεωρία της Σχετικότητας. "Αυτό στην Κύπρο το αποκαλούμε βαρύ χειμώνα...". Όπως βολεύεται ο καθένας. Αφού πήγα και μπάνιο στους 19 oC και μου φάνηκε ζεστός ο Ειρηνικός! Δεν είναι το jet-lag, όχι, το ελέγχω όσο μπορώ. Κοιμάμαι 1-2 το πρωί και ξυπνάω 8.30, πίνω κατά μέσο όρο 6 καφέδες την ημέρα, όχι δεν είναι το jet-lag... λετε να πάγωσε ο εγκέφαλος στην Air Canada; Να ζητήσω αποζημίωση...


Ευτυχώς το Βανκούβερ είναι τέλειο και αποζημιώνει... με Τοτέμ. "Η λέξη Τοτέμ προέρχεται από ινδιάνικες φυλές του Καναδά και περιγράφει κάθε φυσικό αντικείμενο, ζώο, ή φυτό, για το οποίο πιστεύουν ότι έχει ιερές ιδιότητες κι έτσι το εκτιμούν ως προστάτη της πατριάς, της φυλής, και, γενικότερα ως γενάρχη. Κάθε φυλή έχει και το δικό της τοτέμ κι απαγορεύεται κανείς να το πειράξει ή να το θίξει ακόμη και να αναφέρει τ' όνομά του". Διαβάζω στη Wikipedia. Ορίστε πάλι στο ψηφιακό, ηλεκτρο-εγκυκλοπαίδια πήγε η γραφή μου. Να προσθέσω πως τα Τοτέμ στη μορφή του ενός πάνω στο άλλο (σα μακριά γαϊδούρα στο όρθιό της) χρησιμοποιούνταν και ως κολόνες στα σπίτια των Ινδιάνων του Καναδά, πριν τους ριμάξουν οι Ευρωπαίοι. Ποιό είναι το Τοτέμ της 'φωτιάς' να το πάρω μαζί μου στην πολική επιστροφή;

No comments:

Post a Comment