Sunday, June 5, 2011

Η Χώρα μου.


Στις 3 Ιουνίου 2011, η Chosun Central TV, της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε την κατάταξη των χωρών του κόσμου βάσει του «παγκοσμίου δείκτη ευτυχίας» (Gross Happiness Index: GPI). Αποτέλεσμα μιας έρευνας-δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Βόρεια Κορέα. Ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο μας; Ποιες είναι οι χώρες όπου ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο; Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κίνα (100 πόντοι), με δεύτερη τη Βόρεια Κορέα (98 πόντοι). Τρίτη έρχεται η Κούβα (93) και ακολουθούν το Ιράν (88) και η Βενεζουέλα με 85 πόντους. Η Νότια Κορέα έρχεται στην 152η θέση, ενώ οι Η.Π.Α. στην τελευταία της κατάταξης. Πάρα πολύ ωραία.

Εμένα κάτι δεν μ’ αρέσει σε αυτή την έρευνα, δεν ξέρω. Πώς ξεκινάς μια ερευνητική δουλειά; Περιμένεις κάποια αποτελέσματα βάσει της θεωρίας σου. Ωστόσο, προκύπτουν διαφορετικά και αναρωτιέσαι «μα που έκανα λάθος;» ή «λες απλά να είναι λάθος η θεωρία μου;». Ας μελετήσουμε τα πράγματα επιστημονικά. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε, όπως ανέφερα, στη Βόρεια Κορέα όπου οι πρώτες και οι τελευταίες καθημερινές λέξεις κάθε βορειοκορεάτη πολίτη είναι "Είμαστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Θα υπακούω και θα εμπιστεύομαι τον ‘Στρατηγό ’ και πάντα θα ακολουθώ μόνο αυτόν. Να είναι πάντα καλά ο Kim Jong-il, όπως ήταν και ο πατέρας του ο Kim II-sung". Επιπλέον, οι βορειοκορεάτες δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, αλλά γνωρίζουν τις υπόλοιπες χώρες μέσω της τηλεόρασης, του σχολείου, των λόγων του Kim Jong-il. Α! Μάλιστα, τώρα ξεκαθάρισε η κατάσταση. Το σωστό αποτέλεσμα είναι: Οι κάτοικοι της βόρειας Κορέας πιστεύουν πως την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κίνα (100 πόντοι), με δεύτερη τη Βόρεια Κορέα (98 πόντοι). […]. Ακόμα πιο σωστό; Έχουν πείσει τους κατοίκους της βόρειας Κορέας πως την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κίνα (100 πόντοι), με δεύτερη τη Βόρεια Κορέα (98 πόντοι). […]. Πιο σωστό το θέλετε; Εντάξει. Το σωστό αποτέλεσμα είναι πως στη Βόρεια Κορέα έχουμε δικτατορία και συμβαίνει εκτενής πλύση εγκεφάλων μέσω пропаганда.

Ας έρθουμε τώρα στη χώρα μου. Αν γινόταν η ίδια δημοσκόπηση, φυσικά, ελάχιστοι θα πίστευαν πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη, ή έστω, στη δεύτερη θέση με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή δεν ξυπνάμε και κοιμόμαστε με τη φράση «Είμαστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Θα υπακούω και θα εμπιστεύομαι τον πρωθυπουργό και πάντα θα ακολουθώ μόνο αυτόν. Να είναι πάντα καλά ο πρωθυπουργός, όπως ήταν και ο πατέρας του;». Χμμ, ίσως. Μήπως επειδή μας επιτρέπεται (ακόμα λόγω οικονομικών) να ταξιδεύουμε γνωρίζοντας πως ζουν ή έχουμε ζήσει (από εδώ και πέρα περισσότεροι) και σε άλλες χώρες; Χμμ, ίσως. Εγώ νομίζω μια τροποποιημένη δημοσκόπηση θα είχε το αντίστοιχο αποτέλεσμα αν διεξαγόταν στην Ελλάδα. Σε ποια χώρα ζουν οι πιο ευτυχισμένοι πολιτικοί; Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα (100 πόντοι), με δεύτερη τη […]. Πάρα πολύ ωραία. Ή μήπως θα είναι η ίδια ακριβώς δημοσκόπηση με αυτή στη Βόρεια Κορέα αν το δούμε από τη σωστή οπτική γωνία;

Πάντως την 4η Ιουλίου 2009, η Κόστα Ρίκα ανακηρύχτηκε ως η  πιο πράσινη και η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο, βάσει του Happy Planet Index (HPI) που μετρά τις χώρες συνδυάζοντας το οικολογικό τους αποτύπωμα με την ευτυχία των κατοίκων τους. Οι Η.Π.Α. βρίσκονται στην 114η θέση (αμάν σε καμιά έρευνα να μην είναι μπροστά; Μήπως να διενεργήσουν μια για τον εαυτό τους, όπως τους βορειοκορεάτες;). Η λίστα των top10 κυριαρχείται από χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι Αφρικανικές χώρες βρίσκονται στο τέλος της λίστας. Η Κόστα Ρίκα συνταγματικά κατάργησε μόνιμα το στρατό της το 1949, ενώ ο Human Development Index (HDI) για τη χώρα αυξήθηκε με το UNDP (United Nations Development Program) να την κατατάσσει στις χώρες που κατάφεραν την περισσότερη ανάπτυξη με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

No comments:

Post a Comment